BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

42 непознати рисунки на Илия Петров подредиха във „Форум“

Изложба с непознати рисунки на Илия Петров беше открита тази вечер в хасковската галерия „Форум“.

Експозицията е на Националния литратурен музей и беше открита от неговия директор – поетът Атанас Капралов, който е родом от Димитровград. Представени са 42 творби на художника, рисувани през 40-те години на 20 век и дарени през 1994 г. на къща музей „Емилиян Станев“ (Национален литературен музей) от Надежда Станева.

Изложба

Сюжетно-тематичният кръг на рисунките е в унисон с многостранните интереси на художника. В полезрението на даровитото му око попадат както битовата и трудовата тема – селска и градска, така и портретът, голото тяло, анималистиката. Интерес представляват и рисунките по конкретни литературни сюжети, сред които са сериите с възрожденска тематика и от Отечествената война. Заедно с бързите, непретенциозни скици, някои от които правени с молив и сангин, те оформят сбирка с висока историко-художествена стойност.

Изложбата в галерията е по програма „Мобилност“ на община Хасково и ще остане в областния град до края на октомври.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!