BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

400 ръчно приготвени баници за гостите на фестивала „Бъдеще с традиции“в Кърджали

С изпълнение на оркестър „101 каба гайди“ беше открит фестивала „Бъдеще с традиции – Кърджали 2019“.

Приветствия към гостите и жителите на Кърджали отправиха председателят на НС Цвета Караянчева, министърът на туризма Николина Ангелкова и областният управител Никола Чанев.

„За да усетиш Родопа планина, трябва да чуеш родопската песен, която се пее от сърце, родопската гайда , която запалва пожар от чувства и да опиташ родопската баница“, каза председателят на НС Цвета Караянчева. „Да отворим душите си и да се забавляваме“, призова Караянчева, дошлите на фестивала.

„Събития като този феустивал правят града все по-предпочитан, показват гостоприемството на кърджалийци“, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя завърши приветствието си с цитат от Иван Вазов, който гласи: „Който не е видял Родопите, той не е видял България“.

Фестивалът беше открит официално от областният управител Никола Чанев, който благодари за организацията и съдействието на председателя на НС Цвета Караянчева, министъра на туризма Николина Ангелкова, на Камарата на занаятчиите в Кърджали, на фолклорните състави, откликнали на поканата да участват , на 7-те общини, които се включиха във фестивала.

След официалните речи, които дадоха началото на фестивала „Бъдеще с традиции – Кърджали 2019“, последва своеобразно фолклорно надиграване. Пет са съставите, които участват в него. Сред тях има гостуващи формации от Хасково.

В тазгодишното издание на фестивала отново са включени дейности, свързани с българския бит и култура.

Над 400 са само ръчно приготвените баници и други кулинарни изкушения, характерни за родопската кухня. Те са разположени на щандове на всички общини в област Кърджали. Продават се срещу символичната цена от 1 лев. Средствата се събрат за благотворителни каузи.

Има още алея на занаятите, Арт инсталация „В царството на билките“, Фотокът „Стълби към традициите“,  две фотоизложби: „Кърджали преди и сега“ и „Кърджали – земя на слънцето“.

Арда нюз

Източник: haskovo.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!