BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

359 жертви на домашно насилие в Хасковско, осветяват камбанарията на Ямача в оранжево

359 души, пострадали от домашно насилие, са потърсили помощ в центровете на „Х&Д Джендър перспективи“ в Хасково, Димитровград и Свиленград за първите 10 месеца на годината, съобщават от фондацията.

Става въпрос за 155 жени, 32 мъже и 172 деца. В статитиката не са включени придружаващите ги роднини, които в повечето случаи също са пострадали пряко или косвено от домашното насилие. Пълнолетните, които са потърсили помощ в Хасково са 114, Димитровград – 49, Свиленград – 24, извън областта – 9. За периода в Кризисния център в Димитровград са били настанени 17 жени и техните деца. В програмата за извършители на насилие са се включили четирима мъже.

Отчита се 32% ръст на регистрираните случаи на домашно насилие в Хасковска област в сравнение със същия период на миналата година. Регистрирано е увеличение на обажданията на телефонните линии за пострадали от насилие в страната – от 30% до почти 50% на места. Денонощната линия за професионална подкрепа за жертви на домашно насилие 0800 11 977 на „Алианс за защита от насилие основано на пола“ отчита 2 пъти до два пъти и половина увеличение на обажданията. На този фон организациите членове на „Алианс за защита от насилие основано на пола“, част от които са фондация „Х и Д Джендър перспективи“ и фондация „БЦДИ-клон Хасково“ са оказали подкрепа на почти два пъти повече жени, пострадали от домашно насилие.

Данните се изнасят във връзка с кампанията „16 дни на активизъм срещу насилието, основано на пола“ – международна кампания на ООН срещу насилието над жени. Тя стартира ежегодно на 25 ноември – Международен ден против насилието над жени и приключва на 10 декември – Международен ден на правата на човека, символизирайки връзката на насилието над жени и човешките права и наблягайки на факта, че насилието над жени е нарушение на човешките права.

Тази година в кампанията на местно ниво ще се включи и Община Хасково, като съвместно с Фондация „Български център за джендър изследвания – клон Хасково“ и фондация „Х&Д Джендър Перспективи“ ще отбележат началото на 16-дневната кампания като се освети камбанарията в парк „Ямача“ в оранжево – в унисон с мотото „Оцвети света в оранжево“ и в знак на съпричастност към жертвите на домашно насилие.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!