BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пърженето с растителни масла не е безопасно, предупреждават учени

Готвенето с растителни масла не е безопасно, тъй като при висока температура тези масла отделят вредни за организма вещества, показва изследване на учени от Оксфорд, цитирани от научната платформа Nature.

Специалистите установили, че нагряването на растителните масла води до ръст на концентрация на алдехидите – органични съединения, чието въздействие се свързва с висок риск от развитие на ракови заболявания, сърдечно-съдови болести и деменция.

Като пример за особено вреден хранителен навик, учените посочват консумацията на традиционното за британската кухня ястие Fish and Chips – пържена риба с картофки.

Проведените изследвания са показали, че в това ястие, приготвено с растителна мазнина, съдържанието на токсични вещества надвишава 100-200 пъти безопасния денонощен лимит, определен от СЗО.

При пържене с краве масло и свинска мас се отделят значително по-малко алдехиди, твърдят учените.

Източник: haskovo.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!