BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Откриха плочи в памет на Ангел войвода в Бодрово

Две плочи в памет на Ангел войвода бяха открити днес в димитровградското село Бодрово. Той е роден на 8 септември по стар стил.

Едната плоча се намира в Хаджийската къща, където войводата се е укривал и лекувал раните си около година, а другата се намира в скривалището на войводата, намиращо се в местността „Гьоловете“ край Бодрово.

За откриването на плочите дойдоха гости от Сдружение „Хайдути“, представители на община Димитровград, кметове от близки населени места, жители на Бодрово и околните села.

БодровоГости от сдружението пристигнаха в автентично хайдушко облекло, а Георги Радулов разказа вълнуващи истории от живота на Ангел войвода.

БодровоВ църквата „Св. Вм. Георги“, построена през 1858 г., която е паметник на културата, беше отслужена панихида в памет на Ангел войвода, Хаджи Георги и Слави Петков, който е лекувал известно време ранения войвода при сражението на Оман тепе и след това го води хаджийската къща.

БодровоИнициативата за откриването на двете плочи е на Паско Запрянов, който преди години се е натъкнал на информация в Държавен вестник от 1979 г., в който е упоменато, че в село Бодрово се намира скривалище на Ангел войвода.

Бодрово

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!