BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Царството на орхидеите е разположено край Ивайловград

За уникалното царство на орхидеите край Ивайловград разказват в рубриката „Любопитно от областта“ от областна администрация – Хасково.

Община Ивайловград е разположена в най-източните и най-ниските части на Източните Родопи и е изпъстрена с вековни иглолистни и широколистни гори, наситени от редки природни забележителности, както и множество защитени природни видове. На територията на общината са установени над 1 335 вида растения, стотици видове пеперуди, разнообразни видове риби, земноводни, влечуги, птици и бозайници – като десетки от тях са включени в Световната, Европейската или Българската червена книга за застрашени видове.

Цветя

Защитената местност Ликана e единственото място в България и едно от малкото в света, където се среща диворастящата орхидея „Дремников главопрашник“. Този вид диворастящо цвете е много рядко горско растение, намиращо почва само на още няколко места по земята. За да бъде запазен видът му – през 1992 г. находището е обявено за защитена територия. Местността Ликана е част от връх Коджа кая, разположен на около 10 км от Ивайловград. Тя се намира в землището на село Свирачи и заема площ от едва 3 хектара, включваща дива гора и открита поляна. Районът привлича и с впечатляващото изобилие на редки и защитени растения.

В местността Ликана се среща разнообразие от 15 вида орхидеи и това дава повод мястото да бъде наречено „Царството на орхидеите“. Сред най-впечатляващите от тях, наред с дремниковия главопрашник, интерес представляват двурогата, паяковидната и обикновената пчелици, пърчовката, недоразвитият лимодорум, пеперудо-цветният салеп и пирамидалният анакамптис – защитени видове, които са с национално и европейско значение, както и върбинковата какула и монпелийската телчарка. В защитена местност Ликана са установени на 350 вида пеперуди, много от които ендемични за района, а самата община Ивайловград е една от най-богатите области по видово разнообразие и на пеперуди в България.

Изумителната природна феерия, съчетана с десетките архитектурни и исторически забележителности в Южната приказка на България, е повод за гордост не само за областта, но и за цялата страна.

Снимки: Данчо Йорданов

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!