BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Хасковска област влезе в червената зона, увеличават леглата в болниците за пациенти с COVID-19

Хасковска област вече влезе в червената зона по заболеваемост от коронавирус, съобщават от областна администрация.

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести 14-дневната заболеваемост в Хасковска област към 1 ноември е вече над 120 случая на 100 000 души. В тази зона са общо 25 области на страната. Само 3 области са още в оранжевата зона.

Съгласно последната заповед на здравния министър с противоепидемичните мерки в областите от червената зона се преустановява провеждането на планов прием и плановите операции в болниците до 30 ноември. Определя се и задължителен брой легла за лечение на пациенти с коронавирус от не по-малко от 10% от обявените в РЗИ легла на всяка болница. От РЗИ – Хасково се очаква заповед за увеличаване на леглата за пациенти с коронавирус не по-малко от 25%.

Към тази сутрин потвърдените случаи в област Хасково са 761, от които 406 активни. Общо хоспитализираните са 80, на домашно лечение – 326, починали – 46, а оздравели – 309.

Областният управител Стефка Здравкова апелира за отговорно поведение от страна на жителите на региона. „Ситуацията е сериозна, болните стават все повече, а лекарите са на ръба на силите си. Необходимо е всички заедно с общи усилия да овладеем ситуацията и да запазим своето здраве и това на нашите близки. Доказано е, че физическата дистанция, лична хигиена и носенето на маска са най-добрите механизми, с които можем да се предпазим от COVID-19 и да намалим разпространението на вируса. Разбирам, че спазването на мерките, създава дискомфорт, но само ако бъдем отговорни, единни и вложим цялата си воля бихме могли да се справим с тази ситуация“, коментира Здравкова.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!