BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Удостоиха Тереза Андонова със званието Почетен гражданин на Хасково

Единодушно общинският съвет удостои със званието Почетен гражданин на Хасково Тереза Андонова.

Докладната беше от председателя на местния парламент Таня Захариева след постъпило предложение от Управителния съвет на Алумни сдружение ЕГ – Х и Инициативен комитет на Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“. Тереза Андонова започва своя трудов стаж през 1970 г. Тя е сред първите учители, които полагат началото на вече утвърдилата се в годините традиция в Хасково да се изучават европейски езици. След като завършва Немска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ тя е назначена да преподава в започналия експериментален първи випуск с интензивно обучение на немски език. След създаването на Немската езикова гимназия през 1971 г. става водещ учител, след когото поемат и други. В годините, през които е работила само в Езиковата гимназия, Тереза Андонова е подготвила стотици ученици от различни поколения. Тя има ярка обществена дейност, се казва още в докладната. През 1999 г. е избрана да представлява учителите от Хасково на приема на президента на България по случай 24 май. През 2005 г. е удостоена с престижната награда „Неофит Рилски“.

Съветниците подкрепиха и друга докладна от Захариева, с която със званията „За заслуги към образованието и културното дело“ се удостояват няколко преподаватели. Носител на отличието в категория „Учител в предучилищното образование“ е Веселина Петрова от Детската градина по изкуствата, „Учител в начален етап или прогимназиален етап на образованието“ е Диана Желязкова, която е учител по руски език в СУ „Св. Паисий Хилендарски“, а носител на наградата „Учител в гимназиален етап на образованието“ е инж. Станимир Даскалов, който е учител по информатика и информационни технологии в ПГДС „Цар Иван Асен II“. „Културен деятел от областта на изкуствата, библиотечното или музейното дело“ е Даниел Русев, който е ръководител на арт школа „Дъга“ при Младежкия център.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!