BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Увеличиха заплатите на кмета на община Хасково и селските кметове

Общинският съвет прие предложението на градоначалника Станислав Дечев за увеличение на основната месечна заплата на кмета на община Хасково и селските кметове. 30 съветници гласуваха „за“, 6 – „против“, а един се въздържа.

От 2015 г. досега общинският кмет получаваше 2 700 лв., а възнагражденията на селските кметове варираха между 900 и 1 100 лв. Те се определят от общинския съвет, като по закон размерът им не може да надхвърля основната месечна заплата на министър. Със заплатата на кмета пряко са обвързани и възнагражденията на заместник-кметовете, председателя на общинския съвет и общинските съветници.

По последни данни от Националния статистически институт размерът на основната месечна заплата на министър е около 5 949 лв. Съветниците приеха възнаграждението на кмета да е в размер на 53% от министерското възнаграждение към 31 декември 2020 г. Така заплатата на общинския кмет стана 3 153 лв.

Със Закона за държавния бюджет за 2021 г. утвърдената сума за кметове и кметски наместници е в размер на 691 200 лв., която е със 73 200 лв. повече спрямо 2020 г. Селските кметове ще получават възнаграждение според броя на жителите в съответното населено място. В първа група са кметствата с население 1 000 и повече жители, а във втора група са по-малките села. Така кметовете на повечето села ще получават по 1 245 лв., а тези на Войводово, Малево и Узунджово – 1 300 лв. Увеличението на заплатите е от 1 януари 2021 г.

Съветникът от групата „За Хасково“ Георги Пеев попита Дечев колко ще получават кметските наместници. Кметът отговори, че възнаграждението им ще е 80% от средното за кмет на населено място или около 1 000 лв. След това Пеев оттегли докладната на групата за възнагражденията на кметовете.

След гласуването Камен Тодоров от БСП коментира, че моментът не е подходящ за вдигане заплатата на кмета. По неговите думи това е лош сигнал към обществото в тези трудни дни, когато много хора и бизнеси са пострадали в пандемията. По тази причина от БСП са гласували „против“.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!