BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Тържества за Независимостта в Димитровград и Свиленград

Паметникът на Капитан Петко войвода в Димитровград беше център на тържеството за 112-годишнината от обявяването на Независимостта на България, съобщават от общината.

С изпълнения на Забавно-духовия оркестър под диригентството на Митя Йорданов започна празничната програма. Последва музикално-поетична програма с участието на певческата група при клуб Национален бригадирски щаб с ръководител Кънчо Митев. За тържествеността на събитието допринасяше и участието на най-малките гвардейци към ОЦТИ „Галаксико“.

Празник
Димитровград

С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Капитан Петко войвода димитровградчани отдадоха почит на загиналите за свободата и независимостта на България. На честването присъстваха заместник-кметът Яшо Минков, народният представител Виолета Желева, общински съветници и граждани.

От 18ч. на централната градска алея димитровградчани и гостите на града ще могат да се насладят на специално подготвения за празника концерт от Забавно-духовия оркестър. В програмата са включени изпълнения на маршове, патриотични и възрожденски песни. Концертът ще започне с марша „Шуми Марица“, който по време на събитията преди 112 години е химн на България. Едночасовата програма ще радва с изпълнения на песента „Край Босфора“, Военен марш, Копаница от оперетата „Българи от старо време“ на Асен Карастоянов, „Моя страна, моя България“, както и други популярни мелодии повдигащи българския дух.

Празник
Свиленград

Кметът на община Свиленград Анастас Карчев и председателят на общинския съвет Таня Коларова участваха в празничната церемония по случай Независимостта на България, съобщават от кметството.

Да почетат 112-годишнината от обявяването на независима българска държава на площад „5 октомври“ се събраха общественици, представители на партии и организации, ученици и граждани. В знак на признателност на паметника на героите от войните венци и цветя поднесоха Общински съвет и Общинска администрация, ГЕРБ, БСП, ВМРО, Исторически музей, Дейност „Детски градини и ясли“, СУ „Д-р Петър Берон“, ПГССИ „Христо Ботев“, I ОУ „Иван Вазов“, Съюз на офицерите и сержантите от запаса, Лайънс клуб „Свилена“, Ротаракт, граждани.

В словото си уредникът от Историческия музей д-р Стефан Димитров припомни как в резултат на целеустремената политика на българските дипломати и държавници се достига логическия завършек на 22 септември 1908 г., когато във Велико Търново в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ България отхвърля васалитета на Османската империя и се обявява за независима държава, Царство България. Фердинанд приема титлата „Цар на българите“ и тържествено е коронясан от търновския митрополит на хълма Царевец.

Хасково отпразнува Деня на Независимостта с тържествен ритуал, концерт и хоро

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!