BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

С поклонение пред паметната плоча на Пере Тошев стартираха честванията на Съединението

Началото бе дадено с приемане на почетната рота от заместник командира на военно формирование 24490 подпол. Красимир Ташев. Слово за събитията от 1885 г. изнесе доц. д-р Иван Джамбов от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Той разказа за делото на Пере Тошев, който с помощта на Спиро Костов и Владимир Кусев организира в тогавашна Станимака подразделение на БТЦРК, имащ за цел освобождаване на Македония и Одринско. В Пловдив Пере Тошев е куриер на БТЦРК и взима участие в Съединението, като е един от четниците завзели градската поща.

Програмата по случай Съединението на Княжество България и Източна Румелия продължава и в момента – в село Конуш с поднасяне на цветя пред паметната плоча на участниците в Конушенската чета, взели участие в историческия акт, а малко след това и с поклонение пред паметника на поп Ангел Чолаков в село Новаково.

Утре от 11:00 ч. на площад „Акад. Николай Хайтов” фолклорен ансамбъл „Капитан Петко войвода” ще поднесе на асеновградчани празничен концерт.

През целия ден Историческият музей ще бъде с вход свободен.

Източник: haskovo.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!