BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Стартира нова процедура по спиране с административна мярка на ТЕЦ „Марица 3“

Нова процедура по спирате на ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград чрез налагане на принудителна административна мярка е започнала Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково. Централата е уведомена за това с писмо днес.

Предприятието беше спряно от Електроенергийния системен оператор в събота след няколко часа превишаване на нормите за серен диоксид в града, като част от стойностите бяха рекордно високи за последните години.

Процедурата е в процес на съгласуване с Министерството на околната среда и водите, а след получаването на уведомлението за нея от ТЕЦ-а съобщиха, че няма да възобновят работа на котлите до изясняване на ситуацията.

По-рано в своя официална позиция за замърсяването на въздуха те заявиха, че имат съмнения за отчетените от стационарната станция в града стойности на серен диоксид, въпреки че превишаванията са констатирани и от други станции, които не са официални. Междувременно в Димитровград от събота работи и мобилна станция, резултатите от която трябва да потвърдят стойностите на стационарната.

Haskovo.info припомня, че Принудителна административна мярка беше наложена на ТЕЦ „Марица 3“ и през пролетта. Предварителното й изпълнение, т.е. спирането на работата на централата обаче беше отхвърлено от Върховния административен съд, а същинското разглеждане е насрочено за следващия месец.

Спряха ТЕЦ-а в Димитровград за 2 дни заради отровения въздух

Екоминистерството издаде заповед за спиране на ТЕЦ Марица 3 в Димитровград

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!