BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Реанимационна маса и монитор на стойност 8546 лева дариха полицаи на родилното отделение на болницата в Кърджали

Реанимационна маса и монитор на стойност 8546 лева дариха полицаи на родилното отделение на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски”в Кърджали. Парите са събрани от волни пожертвования на служителите на реда. Инициативата е на Федеративния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР и стартира от февруари 2019 г. от София. Събрани са  38 000 лева. Кампанията е под мотото „Служителите на МВР са достойни хора”. Полицаите-синдикалисти се обръщат към Българския лекарски съюз за информация, кои болници в страната имат най-остра нужда от апаратура. Посочват им Кърджали,Разград,Смолян,Видин,Варна и Ловеч.

  Дарената на родилното отделение в Кърджали техника е предназначена за работа в неонатологичния сектор за спасяване на недоносени деца. Тя идва да замени морално остаряла апаратура. Служи за първична реанимация и създава топлинен комфорт на бебетата веднага след раждане. Мониторът следи основни показатели като дишане, сърдечна дейност, насищане на кръвта с кислород.

Завеждащият неонатологичното отделение д-р Жечка Велева подчерта, че дарението е много навременно, защото десет процента от децата в Кърджали се раждат недоносени. От началото на годината в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” има 300 раждания, от които 30 са на недоносени деца.Това е национална тенденция.

  Солидарни сме към трудните условия , в които работят медиците, към недооценения им труд и професионална грижа, която полагат към пациентите на фона на морално остарялата техника. Това сподели в словото си при приемането на дарението Марин Христозов, председател на местната структура на СФСМВР в Кърджали. Той подчерта,че ситуацията е до болка позната в системата на МВР. Именно от отношението на държавата към служителите на МВР се родила и идеята за даренията. Това няма да е последно дарение за здравеопазването и братята по съдба, подчерта Марин Христозов.

Директорът на здравното заведение проф.д-р Тодор Черкезов д.м.благодари от името на колегите си и гражданите на областта за жеста. Имаме малки пациенти , които се нуждаят от по-специални грижи. Това дарение е пример за солидарност, за това че служителите на МВР са максимално съпричастни към проблемите на обществото, подчерта проф.д-р Тодор Черкезов. Той бе категоричен, че примерът създава система на солидарност и вграждане на служителите на МВР в обществото.

Проф.Тодор Черкезов връчи на Марин Христозов свидетелство за дарение.

Георги Кулов

Източник: haskovo.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!