BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Разходка из старо Хасково в картини

Разходка в минало време из Хасково в картини. Това може да си подарите в днешния празничен ден, ако посетите галерия „Форум“. В изложбената залата вече е подредена колекцията от картини на поета Хубен Стефанов „Хасково от миналото“. Откриването е в 17,30 часа днес.

Колекционерът показва 35 платна на 16 хасковски майстори от различни периоди- от Втората световна война до 90-те години на миналия век и събирани по различно време. Част от тях са били открити от баща му. По-интензивно колекцията е формирана през последните две години. 

Всички картини са получени със съдействието на близките на художниците. Някои са откупки, други-подарък от роднините на майсторите на четката. По-голямата част от картините в частната колекция са масло, има и няколко акварела.

Представени са най-много работи на корифея на хасковската живописна школа- Христо Форев. „Христо Форев за мен е една епоха за изобразителното изкуство в Хасково. Затова е и най-силно представен в моята колекция.“, отбеляза собственикът на картините Хубен Стефанов. От академиците в изложбата има творби на Ивайло Горанов, на Николай Колев-Коки, представени с картина са и семейство Ани и Николай Несторови…В изложбата Атанас Шаренков е включен с две свои младежки работи, правени още докато е студент -„Царквата св. Богородица“ и „Старият Байсейн“, които обаче са много поетични, много фини неща, коментира колекционерът.

Сред любимите картини в колекцията си  Стефан Хубенов посочва едно от платната, с които и по най-странния начин се е сдобил. Това е картината „Бамбука“ на Иван Шекеров, на която е изобразено емблематичното за хасковци заведение. Картината е купена през 1991 година от магазин за битови принадлежности.

Сред дарителите в корекцията са семейство Тинчеви, Татяна Форева, Антоанета Станчева, която е подарила картина на Николай Борев.

 

Красимира Славова

Източник: haskovo.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!