BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Раздават върбови клонки пред църквите на Цветница

Тази година на християнския празник Цветница традицията отново беше спазена с раздаването на върбови клонки на миряните.

Миналата година заради пандемията това беше забранено, както и продаването на цветя пред църквите. Днес пред хасковските храмове има търговци на цветя. Върбовите клонки се раздаваха пред църквата „Успение на Св. Богородица“. Това става по препоръка на здравните власти. За Великденските празници трябва да се спазва дистанция и да се носят маски в църквите, където да се извършва дезинфекция. Вярващите не е необходимо да докосват реликвите и да целуват иконите.

Цветница се нарича още Връбница и е посветен на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим. Цветница е подвижен християнски и народен празник, който се чества една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Празникът се пада в шестата неделя на Великия пост. На този ден в църквата има служба и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Пак за здраве се окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос. В този ден, който е през постите, се разрешава риба.

Имен ден празнуват всички, които носят имена, произлизащи от названия на растения: Ангелина, Биляна, Божура, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергина, Грозданка, Далия, Дафина, Делия, Деляна, Дилян, Димитър – другото име на Богородичката е Димитровче, Динка, Детелина, Елица, Жасмина, Здравка, Здравко, Зюмбюлка, Ива, Иглика, Калина, Камелия, Карамфилка, Китка, Латинка, Лили, Лила, Лилия, Лиляна, Лора, Люлина, Маргарита, Магнолия, Малина, Нева, Невена, Незабравка, Петуния, Ралица, Роза, Росен, Росица, Смиляна, Теменуга, Теменужка, Трендафилка, Фидан, Цвета, Цветана, Цветанка, Цветелина, Цветомир, Цветослава, Цвятко, Череша, Явор, Ягода, Ясена, Ясмина и др.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!