BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Работодатели от областта дължат 200 бона за заплати на 148 работника само за юли

96 са извършените проверки по спазване на трудовото законодателство в област Кърджали за м.юли от дирекция "Инспекция по труда".Броят на констатирани нарушения е 477, в това число по ЗБУТ – 237 броя,  по трудовите правоотношения – 238 броя, по ЗДСл – 1 брой и по ЗТМ – 1 брой.Това съобщи за Кърджали бг вести директорът на инспекцията Ангелина Бабунска.
За част от констатираните нарушения са съставени АУАН – 17 броя, като 5 броя от тях са за нарушени норми по ЗБУТ, а 12 броя са за установени нарушения по трудовите правоотношения (за работа без трудов договор – 9 броя, един АУАН за неизплатени трудови възнаграждения и два за работа на непълнолетно лице). За останалите нарушения – 462 броя са дадени задължителни за изпълнение предписания;
Бабунска посочи,че за работа без трудови договори са съставени 9 броя АУАН;Издадени са 39 броя наказателни постановления на обща стойност от 28 000 лв.
За м. юли 2019г. има забавени трудови възнаграждения в пет предприятие на 148 работника в размер общо на 200 х. лв. Дадени са задължителни за изпълнение предписания за изплащане на заплатите в кратки срокове,отбеляза Ангелина Бабунска

Продължават проверките през  м. август 2019г. за оценката на риска и предприетите мерки за минимизирането му в следствие на използването на опасни вещества от заетите в рактениевъдството, озеленяването, производството на мебели, на обувки, в печатната и ветеринарномедицинската дейност, здравеопазването, борбата с гризачите и галваничните производства.

          От началото на 2019 година от Дирекция "Инспекция по труда – Кърджали" е издала 128 броя разрешения за работа на лица, които не са навършили 18 години. Най-често младежите започват работа като сервитьори, бармани и продавач-консултанти,каза още Ангелина Бабунска.

При тематични проверки и по сигнали са установени 2 случая, в които непълнолетни лица работят без разрешението на Инспекцията. Това е в противоречие със закона и от дирекцията са предприети необходимите мерки за разрешаване на тези казуси.

Напомняме, че според регулацията лицата под 18 години могат да работят 7 часа на ден, като им е забранено полагането на нощен труд. Що се отнася до трудовото възнаграждение – то се определя от работодателя,подчерта директорката на "Инспекция по труда"

Кърджали бг вести

 

Източник: haskovo.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!