BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Проучвания за река Марица представиха в Свиленград

Кръгла маса „Марица – реката, която ни свързва“ се състоя в Свиленград в рамките на празника на града 5 октомври.

Темата събра учени, местни историци, краеведи и журналисти. Доц. д-р Георги Граматиков изнесе данни за река Марица като търговски път, както и за водениците, изградени някога по нейното течение. Нови сведения от османските архиви за архитектурната забележителност Стария мост, построен през 1529 г., поднесе Стефан Димитров – главен асистент в Института за исторически изследвания при БАН и уредник в Историческия музей в Свиленград.

Кръгла маса

Участниците във форума научиха интересни факти за митове и легенди, за бедствията и грижите, които реката е причинявала, за нейното биоразнообразие някога и днес, за отдиха и развлеченията, които Марица е предлагала на жителите на малкия град. Голяма част от проучванията се базират на публикации в стари вестници.

Историческият музей в Свиленград ще издаде сборник с докладите и съобщенията, който ще излезе през 2021 г. В изданието ще бъде включена и статията на д-р Атанасиос Гуридис от съседна Гърция за река Марица и археологически доказателства за нейната плавателност в древността. Заради коронавируса ученият не можа да присъства лично.

Участниците във форума бяха приветствани от кмета на общината арх. Анастас Карчев и от председателя на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова. Тя връчи „Златно перо“ на директора на Историческия музей Елена Митева, дългогодишен радиожурналист, за активната и творческа работа и послучай личния й юбилей.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!