BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Протест пред Социалното в Хасково заради спрени детски

Група хасковлии се събра след обяд пред Социално подпомагане в Хасково на протест под наслов „Децата ни не са бухалки“.

Повод за протеста е спирането на детските помощи за едно от децата на Станимир Стоянов, който е активист на партия „Да, България!“ и редовен участник в антиправителствените протести. Миналият петък Стоянов разбрал, че надбавките са спрени с мотив, че едно от децата му не посещава предучилищна група, което според него не е вярно. Мъжът е извадил необходимите документи и оспорва решението на социалните с жалба в Административния съд – Хасково. Делото е насрочено за 14 януари.

Протест

Според Стоянов става въпрос за умишлени действия на държавата срещу него заради участията в протестите. Защото паралелно с това бил извикан да дава обяснения в полицията в Свиленград заради жалбата му срещу забраната за протест на магистралата.

От Социално подпомагане обясниха, че детето е навършило възрастта за постъпване в първи клас, но не е записано в училище, а това е едно от условията за отпускане на помощта. Преди началото на учебната година регионалният екип за подкрепа за личностно развитие на децата е взел решение да бъде отложено постъпването на детето в първи клас и то е продължило да посещава предучилищна група. Родителите на детето са имали едномесечен срок, в който да съобщят това обстоятелство, но това не се е случило. Бащата твърди, че никой не се е свързал с него, а само по телефона го извикали да получи заповедта за спиране на детските. Той няма представа, защо в случая информацията от училището не е пристигнала по служебен път до Социалните.

От Социално подпомагане потвърждават, че информацията не е постъпила в системата за обмен на данни между Регионалното управление на образованието и дирекция „Социално подполагане“ – Хасково.

Днес Стоянов беше приет от директора на общинската социална служба Петя Ангелова, която заяви, че семейството ще получи детските си. Бащата каза, че е доволен от резултатите от срещата. Социалните са се ангажирали да му представят информация, колко други родители са със спрени детски заради същата ситуация. От Агенцията за социално подпомагане са категорични, че не разделят децата по никакъв принцип, нито се влияят при вземане на решения за подпомагане на нуждаещи се деца или възрастни от принадлежността на техните родители към дадена група или политическа формация.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!