BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пристигнаха първите ваксини срещу COVID-19 – ВИДЕО

Първите ваксини срещу COVID-19 пристигнаха тази сутрин в България.

Малко преди 8 часа пред Центъра по заразни и паразитни болести в София пристигна камионът, ескортиран от няколко полицейски автомобила. Посрещна ги здравният министър Костадин Ангелов, който потвърди, че ще е първият ваксинирал се българин.

Първоначално страната ни получава 9 750  дози от препарата на Pfizer и BioNTech, а след Нова година ще бъдат доставени още 62 500 дози.

Ваксинирането започва на 27 декември едновременно в София, Пловдив и Бургас. Здравните власти отчитат ръст на желаещите да се ваксинират.

„Амбицията ни е да постигнем 70% ваксинирани българи. След като постигнем това число, ще хвърлим маските, ще започнем да се виждаме, да виждаме своите близки, да ходим на театър и кино“, заяви министър Ангелов.

Пристигнаха и информационни материали, насочени към лекарите и пациентите за добиване на достатъчно информация.

Първите ваксини ще пристигнат в Хасково на 27 декември. На 28 декември болниците ще могат да взимат от РЗИ ваксините за деня по график.

За последното денонощие в Хасковска област е регистриран един нов положителен случая на коронавирус, трима са починали, а оздравелите са 207, съобщават от областния оперативен щаб. Положителна е жена от община Тополовград.

Починали са мъж на 67 години от община Хасково, диагностициран на 22 декември, жена на 64 години от община Хасково, диагностицирана на 21 декември, мъж на 72 години от община Димитровград, диагностициран на 12 декември. Те не са с придружаващи заболявания.

Случаите на коронавирус, потвърдени в област Хасково към момента, са 3 828. Общо хоспитализираните с потвърден PCR тест, въведени в Единната информационна система, са 146. На домашно лечение са 1 405, починали са 212, а оздравелите са 2 064.

Един от установените случаи, съобщени през изминалите дни, е прехвърлен по местоживеене, поради което в Единния информационен портал е настъпила корекция.

257 са новозаразените в страната при направени 2 072 теста. 50 са починали, а оздравелите са 1 186. 5 580 са настанени в болница, като 512 са в интензивни отделения.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!