BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Представиха опита на Димитровград в кризата на международен форум

Опитът на Димитровград за поддържане благополучието на гражданите в условия на криза е представил кметът Иво Димов и зам.-председател на НСОРБ по време на Общото събрание на Асоциациите на местните власти от Югоизточна Европа, съобщават от общината.

Иво Димов
Иво Димов

Това е станало при дискусия на тема „Устойчивото местно икономическо развитие в Югоизточна Европа“. Иво Димов е бил сред основните говорители. В изказването си той е обърнал внимание, че усилията за възстановяване трябва да имат силно социално измерение. За целта са необходими значителни инвестиции в социална инфраструктура и социални услуги на местно равнище, с подходяща комбинация от политики и финансови ресурси за прилагане на целите на устойчивото развитие на местно ниво.

Димов е посочил, че инвестициите във високотехнологична апаратура, повишава не само качеството на предлаганите здравни услуги, но и спестява неудобство и транспортни разходи за десетки пациенти от Димитровград и селата от общината. Новаторската услуга за отдалечена диагностика чрез специализиран мобилен лекарски кабинет дава възможност за обслужване и консултиране на място на възрастните хора в отдалечените от общинското здравно заведение места от различни медицински специалисти.

Той е откроил още мерките в отговор на здравната криза, подкрепени на национално ниво, като целевите програми за „Топъл обяд“, „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“, програмата за еднократна безвъзмездна помощ и други.

Специален акцент е бил и пакета от икономически мерки за облекчаване на местния бизнес, както и инициативите за подкрепа на гражданите със свободни професии в сектора на културата и образованието. В заключение Иво Димов е подчертал необходимостта от многоаспектни инвестиции в създаването на политики, които да управляват основните обществени трансформации, пред които сме изправени.

Повече от 130 кметове и експерти от градски и общински администрации в Югоизточна Европа са взели участие в дискусията, проведена в рамките на Общото събрание на НАЛАС. Представителите на местните власти са обсъдили трите основни аспекта на Плана за икономическо възстановяване на Европа – социалното включване, цифровизацията и прехода към устойчиви икономически дейности, допълват от община Димитровград.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!