BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Представиха варен булгур, смигдал и сталевско масло на кулинарната благотворителна изложба с автентични рецепти

В Сталево днес ухае на вкусни гозби отдалече. Площадът на селото е нагизден и посреща местните и гостите им, млади и стари. А поводът в слънчевия августовски ден е второто издание на празника „С гозбите на дедите ни“.

Идеята е да рецептите от бабите, предавани от векове в поколенията да не бъдат забравени. Младите да бъдат привлечени и да опитат от традиционната кухня на този край, за да се научат и те на бабините гозби, обясни Добринка Ганева, председател да местното читалище „В. Левски-1929“, което е организатор на събора.

На място се раздаваха и брошури със сталевските рецепти. Бабите показаха варен булгур, смигдал и как се бие масло. Тяхната рецепта е, че най-хубавото масло става от кисело мляко и с много търпение.

От младите участници 12- годишната Камелия показа омесена от нея обредна пътка. Постни гуши с плънка от ориз и качамак с пържено месо бяха също сред вкусотиите на дегустационната маса.

Тянка Кастова пък представи яйчена манджа. Това е друга от традиционните рецепти, които са автентични и уникални в този край. А приготвянето й не е никак сложно и всеки може да пробва да си сготви това яснтие: Запържава се лук, добавят се обелени и нарязани на ситно домати. Добавя се малко вода да поврят. После се разбиват две яйца и се добавят в тенджерката да станат на конци. Накрая се чукат няколко яйца и се забулват. От тук насетне може да се добави месо по вкуса на всеки и трябва да работи фантазията. Хубаво е накрая, обаче, гозбата да се поръси със ситно нарязан магданоз.

Кулинарните умения оценява жури в пет категории. Но по-хубавото е, че тази година гозбите на показ, са свързани и с благотворителност. Парите, събрани от дегустациите ще бъдат дарени на училището в съседното село Ябълково, в което учат и децата на Сталево. Те ще бъдат използвани за закупуването на учебни материали и да се подпомогнат децата от по-бедните семейства.

В празника на Сталево се включи днес и кметът на Димитровград Иво Димов, който пък си направи снимка за спомен в подредения от домакините ретро кът с предмети от бита от стари времена.

В селото гостува и фолклорна група от Смилян.

Красимира Славова

Източник: haskovo.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!