BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Подреждат изложба за казармата „Когато момчето става мъж…“ в Димитровград

Изложбата „Когато момчето става мъж… Казармата през „онези“ 45 години“ ще бъде подредена в навечерието на 3 март в Историческия музей в Димитровград, съобщават от общината.

Чрез преки спомени, разкази, документи и научен анализ, с много фотографии и напълно автентични предмети от времето на социализма, изложбата излага някои любопитни исторически факти, свързани с българската армия през конкретния период. Проследяват се обичаите и ритуалите, свързани с казармения преход и възмъжаването на момчетата, представя вътрешноказармения всекидневен живот на войниците.

Изложбата включва още сбирка от оригинални предмети от времето на социализма, между които: мъжка униформа от Начално военно обучение, абитуриентски мъжки костюм, униформено войнишко и матроско облекло, парадна униформа на срочнослужещ от Гранични войски, гвардейски калпак, военни емблеми и знаци на видовете и родовете войски, медали, предназначени за войнишкия състав, предмети от войнишкото снаряжение и предмети за различни служебни дейности, лични вещи и документи, проследяващи както отделни моменти от предказармените и следказармени традиции и ритуали, така и вътрешноказармения всекидневен живот. Експозицията включва и забавно-развлекателна част за малките и по-големи посетители – игри, фотосесии и др.

Всички инициативи и събития през 2021 г. ще бъдат посветени на 70 г. музейно дело в Димитровград. Изложбата ще бъде открита на 2 март в 11:30 часа. Тя ще гостува в музея до края на април.

Автор е д-р Илия Вълев от Регионалния исторически музей във Велико Търново. Експозицията се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на отбраната и Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!