BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Плащат обезщетенията за загубите от АЧС. Стопаните смятат, че избиването е геноцид

От днес започва изплащането на еднократната помощ за щетите от африканската чума към дребните стопани.

По 300 лева на стопанство ще бъдат компенсациите  в 21 области в страната, включително и в Хасковска, съобщиха от БАБХ.

Право на обезщетението имат стопанствата в 20-километровите санитарни зони, който бяха определени около индустриалните ферми. В Хасковска област има една такава-в с. Клокотница, но някои от населените места на региона попаднаха също в санитани зони заради огнища или наличие на големи ферми в Стара Загора и Ямбол.

Тепърва кметовете трябва да обявят датите и часовете, по време на които стопаните да могат да получат средствата.

Областите, в които ще стартира изплащането са Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Смолян, София град, София област, Търговище, Шумен и Хасково. В някои от общините в тези области изплащането ще продължи в дните и след 2 септември. Плащания няма да се извършват единствено в област Кърджали, тъй като там няма подадени заявления за обезщетения.

От крайните списъци, които кметовете на населени места трябваше да попадат за броя на отглежданите животни в личните стопанства в региона на Хаскво, стана ясно, че в 1542 обекта са се гледали общо 2739 прасета. Голяма част от животните са ликвидирани.

Там където е имало повече от пет прасета в двор, обезщетението също ще е 300 лв., тъй като по закон тове е таванът за отглеждане  в личните стопанства.

Мярката за ликвидиране на прасетата от „заден двор” беше наложена и в региони, като Хасково, където няма случай на чума, но има големи свинефеми.

Според повечето от хората, участвали в анкетата на Haskovo.net  по темата, избиването в личните стопанства е геноцид, дор и то да е доброволно. Анкетата не е представителна, но дава възможност да се проследи нагласата на хората.

На въпроса „Правилна ли е мярката за избиването на дворните прасета и в районите, където няма чума, за да се спре разпространението на болестта?”, от гласувалите 332 души, 54,5 %  /181 души/ смятат, че тя е геноцид спрямо дребните стопани.  Не е правилна, защото държавата е трябвало да вземе мерките за превенция против навлизаето на боластта у нас отдавна, смятат мнозина-22,9 % -76 души от участвалите  в допитването. Че мерките са адекватни и зибването е наложително, за да се спре разпространението на зарата и те трябва да се спазват, щом така са преценили експертите, е мнението на 17,2 % от гласувалите, или 57 души. „Правилата трябва да са еднакви за всички” е мнение на 18 души или 5,4 % от всички гласували.

 

Haskovo.net

Източник: haskovo.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!