BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Официално представиха новия календар на Община Димитровград

Днес от 12 часа бе представен официално новия календар на Община Димитровград, в навечерието на празника града. Представянето бе в лятната читалня на димитровградската библиотека "Пеньо Пенев".

На официалната церемония по представянето на календара, който е събор от произведения на изкуството и е за периода септември 2019 година – август 2020 година, говориха кметът Иво Димов, авторът на календара Стефан Чурчулиев и директорът на историческия музей, Елена Георгиева. Официални гости на събитието бяха представителите на побратимени на Димитровград градове от Сърбия и Хърватска, които след церемонията разгледаха и местния музей.

За 12-та поредна година автор на календара е Стефан Чурчулиев, който пред гостите на събитието заяви, че "един град, който подкрепя културата си, има бъдеще и едно малко доказателство за това е календарът на Общината". Чурчулиев представи календара месец по месец и заяви, че тазгодишната концепция е светлината – като символика на бъдещето, светлината е това което ни изгражда, светлината е в душите ни, светлината е навсякъде около нас, тя рисува и ни помага да живеем.

Първата творба, която е на корицата е на Владимир Пенев – димитровградски художник. Месец септември е на Румен Скорчев, за октомври месец е подбрана творбата на акад. Дечко Узунов – Устрем и покруса, ноември е с творбата на Димитър Лалев – любовна песен, последвана от творбата на Димитър Казаков – Нерон. Пътрвия месец за 2020 година е представен с творбата на Милко Божков – Летен ден, февруари е изобразен от Ивайло Горанов – Портрет, март месец с творбата на акад. Светлин Русев – Кариерата – платно представящо димитровградска кариера, април месец е отреден на Петко Чурчулиев – бащата на автора на календара, с произведението от Димитровград – Пейзаж. Май месец е олицетворен с произведението на Василка Монева, юни месец е за автора на календара Стефан Чурчулиев, юли – Димитър Филипов, и последния месец в димитровградския календар е август, изобразен с творбата на Иван Милушев.

Източник: haskovo.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!