BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Отец Антоний отново в храма за Антоновден

Българската православна църква почита днес паметта на Преп. Антоний Велики (Антоновден).

На празничната служба в църквата „Успение на Св. Богородица“ беше и почетният гражданин на Хасково отец Антоний Енев. Въпреки че през септември миналата година той се оттегли след 71 г. служба, по традиция обичаният свещеник отпразнува имения си ден в храма и получи букети с цветя.

Свети Антоний е роден през 251 г. в Среден Египет, в семейство на заможни и благочестиви родители. Останал сирак на 20-годишна възраст, той раздал наследството си на бедните и се оттеглил от света. След дългогодишна духовна борба постигнал святост и бил удостоен от Бога с дарбата да лекува. Доживял до 105-годишна възраст, запазвайки телесното си здраве и сила. Починал на 17 януари 356 г.

Антоновден и Атанасовден са един след друг – 17 и 18 януари и се честват като празници на ковачи, железари, ножари и налбанти. Днес имен ден празнуват: Антон и Антония, Тони, Тончо, Дончо, Донка, Антоанета и Андон.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!