BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Общината е готова да предостави жилища на командировани медици в Хасково

Община Хасково е готова да предостави жилища на командировани медици. Кметът Станислав Дечев е заявил готовността пред Националното сдружение на общините в Република България. Засега това са направили общо 64 общини в страната.

От кметството коментираха пред Haskovo.info, че има общински жилища, в които могат да бъдат настанени медици. Засега болниците в Хасково нямат нужда от такава помощ, но ако се наложи, общината е в готовност да ги настани.

Програмата се разработва от здравното министерство, съвместно с НСОРБ и е насочена към обезпечаване на медицински кадри там, където те липсват по време на пандемията от COVID-19. Освен общински жилища за лекари и медицински специалисти програмата ще осигури и допълнително финансиране за заплати. Здравното министерство и НСОРБ предстои да уточнят конкретните параметри на механизма, който ще гарантира здравеопазването във всяка точка на страната в условията на пандемия.

През 2021 г. бюджетът, с който здравното министерство ще подпомогне лечебни заведения в отдалечени и труднодостъпни райони ще бъде 45 млн. лв. Средствата ще бъдат разпределени между 75 болници в страната. Предстои промяна и в наредбата за специализациите, с която ще бъде дадена възможност те да се провеждат и в общинските и някои от областните болници.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!