BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Нури Хасан от Хасково със сребро на Математическата олимпиада в Хонг Конг

Нури Хасан, който тази година зъвърши Природо-математическата гимназия „Акад. Боян Патканчин” в Хасково, е един от сребърните медалисти на Международната математическа олимпиада за ученици от 6 до 18 -годишна възраст, чийто финал се проведе в Хонг Конг. На него  България беше представена от 8 ученици. За финала те се класираха след квалификация, която се проведе на 11 май  в Стара Загора.

Състезанието в Хонг Конг  бе с времетраене 2 часа, с тема от 30 задачи от областите логическо мислене, алгебра, теория на числата, геометрия и комбинаторика.

Българчетата печелят  3 купи „World Star“, както и 3 златни, 3 сребърни и 2 бронзови медала.

Златни медали с максимален брой точки и  титлата „World Star“ спечелиха първокласниците Михаил Иванов и  Камен Топалов от София, и Йордан Стоянов от 2 клас от Пирдоп.

Освен Нури Хасан, който беше и най-големият участник от българския отбор, сребърни медалисти са още второкласниците от Русе Николай Радев, възпитаник на ОУ „Л. Каравелов“и Георгия Иванова от ОУ „Отец Паисий“.

Бронзови медали заслужиха: Ева Стоянова от  подготвителен клас на ОУ „Св. Никола“ в  Стара Загора и  петокласникът Иван Стоянов, който учи в ПМГ „Атанас Радев“- Ямбол.

Нури Хасан вече е студент, той замина за Хонг Конг с помощта на всички хасковлии, със средства, гласувани от ОбС за пътувенето му. 

Haskovo.net

 

 

 

 

 

 

Източник: haskovo.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!