BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Нови мерки: ресторантите ще работят до 23:30 часа, училищата затварят по места

Нови противоепидемични мерки се въвеждат от 12 до 30 ноември със заповед на здравния министър – ТУК.

Преустановяват се присъствените учебни занятия за учениците от 5 до 12 клас от 12 до 30 ноември в областите в червената зона на заболеваемост, каквито са всички в страната и 15% отсъстващи по причини, свързани с появата на симптоми на COVID-19 от провеждащите присъствено обучение в периода 4 – 11 ноември. Решението за преминаване в онлайн обучение се взема от образователния министър. От РУО и РЗИ не можаха да обяснят пред Haskovo.info дали Хасковска област попада в критерия за отсъстващи от училищата. Това най-вероятно ще стане през следващите дни.

Няма да се провеждат присъствени учебни занятия във висшите училища с изключение на практическите упражнения, които не могат да се осъществяват от разстояние в електронна среда.

Всички заведения за хранене и развлечения (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове) могат да работят само в часовете между 6 и 23:30 ч. През останалите часове на денонощието се допускат само доставки по домовете.

Магазините за хранителни стоки и аптеките организират работата си, като допускат лица на и над 65-годишна възраст в съответните обекти само в часовете между 8 и 10 ч. В посочените часове не се допускат лица под 65-годишна възраст.

Малолетните и непълнолетни лица могат да посещават търговските центрове, включително такива тип МОЛ, само ако са придружени от техен родител или настойник.

Преустановява се провеждането на планов прием и планова оперативна дейност в лечебните заведения за болнична медицинска помощ и комплексните онкологични центрове, с изключение на дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!