BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Най-опасната болест по пчелите удари кошери във Врачанско

Във Врачанско откриха най-опасната болест по пчелите – американски гнилец. Заразата е много упорита и може да предизвика масов мор на пчели, ако не се вземат мерки навреме. Пчеларите я сравняват с африканската чума по свинете.

Американският гнилец поразил част от кошерите на 87-годишния Атанас Алипиев от село Лютидол. Установил я с помощта на сина си, който също е пчелар, но в Нова Зеландия. Той прегледа пита по пита за гнилец. Пилото по питата е проредено и запечатките са пробити, това е първият признак, обяснява Атанас Алипиев.

Стопаните незабавно уведомили ветеринарните власти в област Враца. Взети са проби и болестта е потвърдена в лаборатория.

Заболяването избухва обикновено през летния период, тъй като високите температури поощряват неговото развитие, обясни д-р Калина Христова, ветеринарен лекар.

При американският гнилец е забранено лекуване и трябва да бъде изгорен кошерът, посочи микробиологът Александър Алипиев. Четири от кошерите на Алипиев моментално са изгорени.

Новината обаче стресна стопаните.

Моментално е наложена карантинна зона в радиус от три километра. В нея попадат 600 кошера, сред тя и десетте на Йорданка Илиева.

Даниел Ганчев, – председател на Пчеларски съюз – Враца, уточнява, че медът не е токсичен и опасен за здравето на хората.

„Ако е за подхранване на пчелни семейства в друго населено място и има заразени спори, тогава оттук идва опасността”, посочи той пред bTV.

Здравите кошери в трикилометровата зона не се унищожават, въвежда се само забрана за търговия и пренасяне на пчелни семейства и пчелен инвентар за определен период от време. Заразеният пчелин остава под наблюдение за година, за да се предотврати епидемия, а потърпевшият собственик ще бъде обезщетен от държавата.

 

Източник: haskovo.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!