BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Местата в гимназиите са повече от седмокласниците в Хасковско

83 са паралелките на новия план-прием в 8 клас в училищата на Хасковска област, съобщиха за Haskovo.info от Регионалното управление на образованието.

Местата в паралелките са 2 158, а завършващите 7 клас са приблизително колкото и миналата година – около 2 000, тоест места ще има за всички деца. План-приемът е разгледан на Областната комисия по заетостта и е съгласуван с Министерството на образованието и науката.

Сред новостите е паралелката по Природни науки – биология и химия, в хасковската Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“. Тя се разкрива по искане на гимназията заради нарастващия интерес към природните науки и е за сметка на досегашната паралелка с първи език френски.

Има няколко професионални гимназии с половин паралелки на дуално обучение. Учениците ще се обучават и във фирми, като ще им се заплаща. Такава паралелка има в димитровградската професионална гимназия по поръчка на ЕВН. Става въпрос за електротехника и електрически машини и апарати. Дуални паралелки за заваряване, електрическо обзавеждане и компютърна техника има в ПГМЕТ „Стойчо и Кица Марчеви“ в Хасково, както и в ПГЛП „Райна Княгиня“ – производство на облекло, ПГТ „Александър Паскалев“ – производство на хляб и хлебни изделия и ПГТАТ „Никола Вапцаров“ – зеленчукопроизводство.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!