BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Лазарка мома гиздава“ донесе 4 награди в Хасковско

Националният конкурс по народно приложно изкуство „Лазарка мома гиздава“ донесе 4 награди за ученици от Хасковска област.

На първо място в категория „Лазарски носии, накити, кърпи“ е класиран десетокласникът Александър Вутов от Школата по етнография с ръководител Нели Арнаудова при Младежкия център в Хасково. Награда е присъдена и на осмокласничката Яна Матанова от същата школа, представила красиво пано.

В раздел „Кукли-лазарки“ е отличена 17-годишната Валерия Панайотова от СУ „Д-р Петър Берон“ в Тополовград. Награден е и петокласникът Теодор Стоянов от същото училище, участвал с пъстра лазарска кошница. Ръководител на двамата ученици е Кръстю Кръстев.

Конкурсът се провежда всяка година в навечерието на Великден с цел да се развият познанията на учениците за лазарските обичаи от всички краища на България, уменията в областта на народното приложно изкуство. Организатори са Министерството на образованието и науката и Националният дворец на децата в София.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!