BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Йовковци лауреати от Световния шампионат по фолклор

Детската фолклорна вокална група от СУ „Йордан Йовков“,  с ръководител Гинка Матева, се завърна като лауреат от IX Световен шампионат по фолклор 2019. .Шампионатът се проведе от 22 август до 01 септември 2019г вСлънчев бряг, Несебър, Свети Влас, Бургас и Поморие.Групата завоюва сребърен медал и Диплом,с който бе обявена за Откритие на IX WORLD CHAMPIONSHIP.

„Нашите славейчета взеха участие в дефиле „ Парад на нациите“ в гр.Несебър и още докато дефилираха, впечатлиха с носии, излъчване и богат репертоар многобройните туристи,наблюдаващи пъстрия парад. Още тогава направиха своята заявка за медал . А с представянето си в конкурсните програми на сцена „Античен Амфитеатър“- гр. Несебър  и сцена НЧ „Просвета 1888“- гр. Поморие покориха журито с изпълненията на песни от Беломорска Тракия под съпровода на гъдуларя Веселин Дойчев.“-сподели ръководителят на групата,  госпожа Матева.  Талантливите Йовковцибяха оценявани от авторитетно международно жури и мериха сили с ансамбли от Босна и Херцеговина, Китай, Република Кипър, Румъния, Република Корея, Латвия, Русия, Иран и България. Освен, че представиха достойно училище „Йордан Йовков“  и  град Кърджали,певците ни се сдобиха с нови приятели от България и  различни страни. Изпълненията им се превърнаха в мост на приятелството, водещ към бъдещето и съединяващ миналото и настоящето.Групата получи покана за участие  в международен фестивал в Испания догодина.

„От сърце благодаря на талантливите ми ученици и на всички, които ни подкрепят морално и материално, за да можем да участваме на подобни събития. Пожелавам им здраве, радости и много бъдещи успехи в спасяването на света с красотата на българския фолклор!“ – пожела ръководителката на групата.

 

Клуб Журналист

Източник: haskovo.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!