BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

И в Хасково фризер за ваксини на минус 70 градуса

Модерен фризер за ваксини срещу COVID-19 на немската фирма Binder беше доставен преди обяд в РЗИ – Хасково.

Той поддържа ултра ниски температури от минус 40 до минус 86 градуса. Сега специалистите го настройват да работи на минус 70 градуса, колкото се изисква за първата ваксина на Pfizer и BioNTech. Фризерът ще достигне тази температура в рамките на едно денонощие. Той се отваря с парола. В зависимост от начина на подредба може да поеме около 120 000 дози от ваксината. Закупен е със средства на здравното министерство, като такива апарати трябва да получат всички здравни инспекции в страната.

Междувременно от днес се подновява имунизацията на медиците в болниците в региона с втората партида ваксини, които пристигнаха късно вчера в РЗИ – Хасково. Тази сутрин бяха сложени първи 20 ваксини в МБАЛ „Св. Екатерина“ в Димитровград. Първият ваксиниран е зам.-управителят на МБАЛ „Св. Екатерина“ д-р Алдин Карагьозов, който вече е изкарал COVID-19. Той призова хората да се преборят с предразсъдъците и да се ваксинират, като сподели, че е свидетел на тежките последици от вируса.

През дългогодишната си практика не съм виждал подобни тежки поражения върху белите дробове, каквито се наблюдават в последните месеци при болните от COVID-19, каза друг от ваксинираните – началникът на Рентгеновото отделение д-р Вълчо Митрушев.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!