BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Иранец с две смъртни присъди с втори шанс да получи убежище в България

Иранец с две смъртни ще има втори шанс да получи убежище в България. Това става ясно от решение на Административния съд в Хасково.

Делото беше образувано по жалба на чужденеца и адвоката му Тодор Ташев против отказа за издаване на бежански статут от Държавната агенция за бежанците.

37-годишният мъж има присъди в родината си за богохулство и вероотстъпничество. Застрашен е да бъде обесен, защото според тамошните власти е участвал в митинг против върховни водачи и затова, че се е отказал от исляма и е приел християнската религия. Там е лежал в затвор за около година и половина, но напуснал родината си, след като е пуснат под парична гаранция. Той и съпругата му са арестувани на граничния пункт "Капитан Андреево" в началото на тази година. Едва в България разбрал за наложените му смъртни присъди в Иран. Опасява се, че ще го обесят, ако се върне в родината си.

В крайна сметка съдия Ива Байнова е преценила, че чужденецът трябва да получи втори шанс да се яви на интервю за получаване на бежански статут. Тя е взела предвид Закона за убежището и бежанците, според който бежанците не трябва да се връщат в страната по произход при реална опасност за живота и здравето им или при опасност от грубо посегателство над личността им. Важен момент е, че смъртните присъди за чужденеца идват след отказа да му се издаде бежански статут от ДАБ.

Съпругата му също ще получи втори шанс за получаване на бежански статут, нищо че не е осъдена.

Решенията не подлежат на обжалване.

Haskovo.net

Източник: haskovo.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!