BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Изследователка разпространява „Словото” на Ататюрк из целите Балкани

Изследователката доц.Несрин Къратлъ си е поставила за цел да разпространи в библиотеките на целите Балкани „Словото”/ Nütük/на Бащата на турците Мустафа Кемал Ататюрк.Тя е една от инициаторките речите на Ататърк да бъдат отново издадени с цел да се разпространяват в т.нар.Турски свят. Несрин Къратлъ,която е родом от пловдивското село Устина избра Кърджалийско за да започне своята инициатива. Тя раздаде от „Словото” на местни читалища, които са жадни за нови книги.

За Кърджали бг вести изследователката сподели,че книгата започва с речта на Бащата на турците произнесена в Анкара на 15 октомври 1927 г.Това става на Втората конференция на Народната партия. Ататюрк говори пред делегатите в продължение на 6 дни по три часа и половина. ”Словото” се опиран на исторически аргументи. Записано е от самия основател на Турската държава на османотурски. Едва през 1934 г. е пренаписано на новия литературен турски език. Несрин Къратлъ подчертава: Словото не е изследване на историк, който изследва документи за да разбере реалността, а от човек решен да пише история.  Nütük е написаната в реалността история от Ататюрк, подчертава Несрин Къратлъ. Тя сочи,че Бащата на турците е работил изцяло за народа и това е видимо от „Словото”. Ататюрк формулира националните ценности от позициите на държавник,лидер,военен командир.

Nütük е светлина за бъдещето на турците ,обобщава Несрин Къратлъ.

Тя сочи,че „Словото” излиза първоначално в три тома.През 1938 г.се събира в един.В 1981-1984 г.има издание на правителството.Настоящата книга е дело на Изследователския център „Ататюрк”.

Кърджали бг вести

Източник: haskovo.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!