BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Изложби и национална научна конференция за 70 г. музейно дело в Димитровград

Поредица от изложби и национална научна конференция са сред събитията, посветени на 70 г. музейно дело в Димитровград, съобщават от общината.

Както Haskovo.info писа, на 2 март беше открита първата за тази година изложба „Когато момчето става мъж. Казармата през „онези“ 45 години“ на д-р Илия Вълев от РИМ – Велико Търново, реализирана с финансовата подкрепата на Министерството на отбраната. На 13 март предстои откриването на изложба-живопис и скулптура „Миниатюра“ в Художествена галерия „Петко Чурчулиев“.

Музей

Експозицията „Техниката около нас, по време на народната власт“ на Националния политехнически музей – София ще бъде показана по време на традиционната Нощ на музеите. Тя е реализирана по програма „Мобилност на музейните колекции“ на Министерството на културата. Партньор по проекта е Исторически музей – Димитровград.

Подготвя се специален албум „70 години музейно дело в Димитровград“, в който чрез богат снимков и текстов материал ще бъде представена музейната история, експозиции и фондове. Ще бъде публикувана и библиография с по-важните музейни издания и публикации през тези 70 години.

Колуминацията на честванията ще бъде на 17 и 18 юни, когато предстои провеждането на ІІІ национална научна конференция „Светът на българина през ХХ век“ с научен ръководител проф. Милко Палангурски. В нея ще вземат участие историци, археолози, етнолози и културолози от цялата страна. Събитието ще се проведе в зала „Гросето“, а входът ще бъде свободен за граждани.

Любителите на средновековната българска история ще могат да видят през септември изложба и демонстрация на средновековни бойни техники и въоръжение. Тогава ще гостуват представители на „Българска асоциация по Панкратион и исторически и европейски бойни техники“ с председател Павел Димитров.

Проф. Панчо Русев, акад. Васил Гюзелев и художникът Александър Давчев поставят основите на музейното дело в Димитровград. Днес музейните обекти са вече пет – Исторически музей, Дом-музей „Пеньо Пенев“, ХГ „Петко Чурчулиев“, Ретро апартамент и Светилище на нимфите и Афродита край село Каснаково. В тях се съхраняват над 47 000 движими културни ценности от периода на неолита до съвременността.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!