BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Изложба почита паметта на концлагеристите от „Белене“

Пътуваща изложба “Свидетели: Памет за концлагера “Белене” беше показана днес в Регионалния исторически музей в Хасково.

Експозицията е посветена на жертвите на най-големия лагер за политически затворници на тоталитарния режим в България.

Изложбата е инициатива на фондациите „Остров Белене”, „Истина и памет” и Културен център “Евгений Босилков–Белене”. Акцентът е върху съдбите на жертвите и техните спомени.

На официалното откриване днес присъстваха съавторът на изложбата и журналист Христо Христов, който е направил няколко филма за лагера в "Белене" и председателят на Съюза на репресираните от комунизма в България – земеделецът Георги Пинчев, който е бивш лагерист и разказа спомени за ужасите в "Белене".

Изложбата е съставена от 20 пана, показващи хронологично живота в концлагера чрез свидетелства на оцелели лагеристи. Експозицията показва как е създаден концлагерът на остров “Персин”. Бившите затворници на режима разказват за робския труд, на който са били подложени, побоищата и карцера, в който са изтърпявали наказания, бита и условия на живот, дажбите и глада в лагера. На съседния остров „Щурчето” пък е функционирал женски лагер.

Изложбата показва хора от най-различни слоеве на българското общество, въдворявани в „Белене” – дипломати, политици, горяни, свещеници, земеделци, функционери на БКП, представители на мюсюлманската общност, съпротивлявали се срещу насилствената смяна на имената през 1985 г.

Haskovo.net

Източник: haskovo.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!