BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Занаятчии научиха как да привличат туристи в Хасковско

Занаятчии от Хасково и региона имаха възможност днес да научат как да развият своята дейност така, че да привличат повече клиенти и туристи.

Това стана на конференцията „Бъдещето на занаятчийството и антикварния бизнес в трансграничния регион“, която се проведе в НТС в Хасково. Целта й е да популяризира и подпомогне развитието на туризма в областта чрез представяне на местните занаяти и антиквариата пред широката публика. Беше организирано и обучение за 15 занаятчии, на което те се запознаха и с възможностите за промотиране на работата си и онлайн.

Конференция

На лекциите присъстваха и ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Александър Паскалев“ и Професионалната гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II“. Лектори бяха Константин Пенков – председател на Софийското филателно дружество, проф. Иля Прокопов от Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград, Илия Годев – член на борда на директорите на Европейския форум на асоциациите за опазване на наследството, Иван Велев – председател на Настоятелството на Националната занаятчийска камара. Те разясниха възможностите, предоставяни от антикварния бизнес за развитието на туризма, дадоха експертиза на исторически и археологически ценности и идентификация на фалшификати на движими културни ценности. Обсъждаше се интегрирането на занаятчийската дейност в туристическото предлагане.

Конференция

Илия Годев например обясни на участниците в конференцията успешните практики в България, свързани със занаятчийството. Туристи се привличат с обособяването на етнографски комплекси и музеи на открито, както и с къщи за гости, където също има занаятчийски кътове или изделия. Хотели дори предлагат различни форми на тийм билдинг, свързани със занаятчийството. Има различни примери за успешно публично-частно партньорство или изцяло частни инициативи. Основният съвет на Годев е занаятчиите първо да се запознаят с профила на туристите, които се очаква да дойдат и едва след това да се насочат към предлаганите продукти. „Първо трябва да мислим за пазара и след това да произвеждаме“, посочи специалистът.

Организатор на събитието е Евгени Иванов от Сдружение за регионално социално и икономическо развитие. То се провежда по проекта „Увеличаване на трансграничния туристически потенциал между Хасково и Одрин“ с партньори Сдружение за регионално социално и икономическо развитие – Хасково и Тракийската клубна асоциация на природните спортове – Одрин, Турция). Проектът е съфинансиран от Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег-ИПП България – Турция. По-рано в Хасково се проведе базар на занаятчиите. Подобни инициативи се правят и в Одрин, където обаче държавата много помага на занаятчиите, а гостите на града са над 4 млн. годишно.

Гост на откриването на конфренцията беше заместник-кметът Мария Вълчева, която приветства участниците и каза, че местните занаяти и традиции са мост между нашите два съседни народа.

Конференция

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!