BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Живееща в Дания хасковлийка изнася концерт в София

Барокова и съвременна музика за чембало, класически акордеон и вокал ще представи утре в София Duo Diagonal от Дания. Хасковлийката Aнка Златева, която от години живее в Дания, и Адам Орвад са ансамбъл, създаден през 2005 г. Специалистите го определят като много специален инструментален състав.

Дуетът изпълнява и голям брой написани специално за тях произведения. Duo Diagonal има участия в редица фестивали в Дания и в чужбина, миналата година издаде втория си албум.

Анка Златева е завършила в Държавна музикална академия „Панчо Владигеров“ в София с пиано и акордеон. В Кралската датска музикална академия изучава баян и клавесин. Радва се на активна концертна и образователна кариера и на двата инструмента, с репертоар от старинна и съвременна музика. Носител е на много международни награди, гостувала е в Украйна, Австрия, Германия, Италия, България. „Страстна солистка, виртуозна на своя инструмент“, пише пресата след нейно самостоятелно изпълнение.

Адам Орвад е утвърден в света солист и камерен музикант. В резултат на неговия стремеж да разширява репертоара на концертния акордеон се раждат нови аранжименти и произведения. Адам Орвад е и капацитет в областта на народната музика от Балканите, ръководи собствен „Балкански ансамбъл Орфей“, участвал в редица фестивали.

Таланта на родителите си е наследила дъщерята на музикантското семейство Гергана Мария Орвад. Родена през 2010 г., тя показва безспорни певчески заложби още в ранна възраст. Излиза за първи път пред публика на 3-годишна възраст и оттогава участва в голям брой концерти. Значително място в репертоара ѝ заемат българските народни песни. Малката певица е лауреат на първа награда от конкурса „С песните на Тодор Кожухаров“ 2018 в Хасково, за което Haskovo.info писа. Лауреат е и на конкурса „Широка лъка свири, пее и танцува“ 2019.

Утрешният концерт в столицата е организиран от Полски институт в София и Посолство на Кралство Дания в София.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!