BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Една от най-редките птици в страната вече е на фасадата на свиленградско училище

Изрисуваха фасадата на СУ „Д-р Петър Берон“ в Свиленград с една от най-редките и защитени птици в България – белошипата ветрушка. Тя е емблематичен вид за региона.

Инициативата е част от проекта на Зелени Балкани „НАТУРА 2000 в България – Нови хоризонти“, който цели да популяризира най-голямата в света екологична мрежа – европейската, от която част е и България. Белошипата ветрушка е един от видовете, предмет на опазване в европейската мрежа. До неотдавна той беше изчезнал за страната вид и се „завърна“ след започване на консервационна програма на Зелени Балкани, реализирана в периода 2013 – 2017 г. по съвместен проект с испанската организация Dema и немската организация EURONATUR. Днес белошипите ветрушки наброяват до 40 двойки, които гнездят в Модула за адаптация в село Левка.

Птици

Изпълнители на проекта са екипът на „140 идеи“ – Венцислав Йосифов, Иво Илиев, които са едни от известните графити-артисти в страната.

Както Haskovo.info писа, предстои изрисуването на още едно училище в Свиленград – I ОУ „Иван Вазов“. Двете училища са първите от поредицата сгради в пет града, които ще бъдат изрисувани с емблематични за съответните региони видове от европейско природозащитно значение.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!