BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Европа днес – най-богатите и най-бедни държави на континента

Европейската икономика се състои от 50държави и пазар от над 740 млн. потребители. Създаването на Европейския Съюз (ЕС) през 1999 г. и приемането на еврото направи континента по-продуктивен и това подобри изгодатаи участието в него.

На глава от населението повечето европейски страни имат брутен вътрешен продукт (БВП) по-висок от средния за света. Съществува обаче разделение между страните зад бившата „желязна завеса“ и тези от Западна Европа. Към 2010 г. номиналният размер на европейския БВП е 19 920 щ.д., което представлява 30.2% от световната икономика. ЕС произвежда 75-80 % от БВП на континента и той възлиза на 20 трилиона щ.д.

В момента ЕС е най-важната и богата икономика в света, която през 2008 г. бие тази на САЩ с 2 трилиона долара. Главните европейски индустрии включват секторитена услугите, инвестициите, банкирането, производството и земеделието. Понастоящем регионът управлява активи за 33 трилиона долара, което представлява 1/3 от световното богатство. В Европа се намират централните офиси на 184 от 500-те най-големи компании в света. През 2010 г. , точно когато резултатите от световната финансова криза най-ярко се проявяваха, европейците, по-специално тези в Западна Европа се радваха на едни от най-високите жизнени стандарти в света.
 

В поредица от статии по западни публикациище ви представим класацията на най-богатите и най-бедни страни в Европа днес.

Обединено кралство Великобритания

Глобално място по общ БВП: 5

Глобално място по БВП на глава: 20

Европейско място по БВП: 2

Европейско място по БВП на глава: 22

Икономиката на Великобритания заема пето място в света и второ в Европа, след тази на Германия. Тя се отнася до т.н. частично регулирани пазарни икономики. Наред с Ню Йорк, столицата й Лондон е най-големият световен финансов център, фирмиращ до 79% от общия БВП на страната. 

Важните английски индустрии включват туризма, където Великобритания е на 6-то място в света по брой на посещаващите я туристи. Важен отрасъл е автомобилостроенето, където тя притежава едни от най-известните световни бренд-марки  като Джагуар и Ролс Ройс, които произвеждат луксозни коли и реактивни двигатели.

Английската въздушна индустрия е 3-тата по големина в света с годишен оборот от 30 млрд. британски лири. Други важни сектори са английската космическа индустрия на стойност 9.1 млрд. лири през 2011 г., фармацефтиката – на 3-то място в света по вложения в изследването и разработването на нови продукти, и високо механизираният и интензиве аграрен сектор, който задоволява 60% от потребостите на страната.  

 

Кърджали бг вести

Източник: haskovo.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!