BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Дориан връхлетя Бахамите с 285 км/ч, евакуират 830 000 души в Южна Каролина

Ураганът Дориан връхлетя Бахамските острови с ветрове от 285 километра в час, предаде BBC, като се позова на Националния център за наблюдение на ураганите.

Силата на Дориан вече се оценява с най-високата – пета степен, по скалата на Сафир-Симпсън. Синоптиците прогнозират, че височината на вълните ще достигне 7 метра.

Стихията достигна островите Абако към 11:00 ч. местно време. Те са разположени в северната част на Бахамските острови.

Заради приближаването на Дориан в щата Южна Каролина се планира евакуация на населението от крайбрежието. Заповедта за евакуация влиза в сила от днес. Тя ще засегне 830 хиляди души. От 3 септември ще бъдат затворени всички училища и държавни институции. Очаква се ураганът да достигне щата не по-рано от сряда.

През изминалата седмица губернаторът на щата Флорида Рон Десантис обяви извънредно положение и евакуация от повечето крайбрежни райони. За да се улесни евакуирането на хората е спряно събирането на пътни такси по някои от държавните главни пътища. 

Очаква се Дориан да стане най-мощният ураган от десетилетия. Флорида, Джорджия, Южна и Северна Каролина въведоха извънредно положение, а в Джорджия и Южна Каролина беше обявена евакуация, която ще засегне общо 1,4 милиона души.

Американската космическа агенция NASA публикува видео, на което ураганът е заснет от Международната космическа станция.

Източник: haskovo.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!