BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Децата на бежанците са със затруднен достъп до онлайн обучение

Приключи проучването за 2020 г. на нуждите на бежанците по възраст, пол и принадлежност към социална група.

Поради ситуацията с COVID-19 и въведените противоепидемични мерки в по-голямата си част то беше осъществено чрез попълване на въпросници – онлайн и на хартия с възможност за последващо телефонно интервю. Проведени са и няколко фокус групи.

В анкетата се включиха търсещи и получили закрила лица, включително в Харманли, Пловдив и Нова Загора. Отчетена е добрата информираност на бежанците за COVID-19. По-голямата част съобщават, че не са срещали затруднения с достъп до услуги.

Проучването показва, че неправителственият сектор е най-големият източник на подкрепа за лицата. Почти половината от участниците са посочили, че пандемията е оказала негативно влияние върху работата им. Друг важен момент са трудностите с достъпа на децата бежанци до онлайн обучение. Причините са езиковата бариера, липсата на образователна подкрепа, както и липсата на технически средства.

Като цяло секторите, където бежанците изпитват най-големи нужди от подкрепа, са заетост, финансова подкрепа, храна и облекло, образование, здравеопазване и жилищно настаняване. Всички тези резултати бяха представени на онлайн семинар, организиран от Агенцията на ООН за бежанците със съдействието на Държавната агенция за бежанците и с участието на широк кръг НПО и публични институции.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!