BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Глухите камъни вдъхновиха писателка

Магическият свят на една стара лечителка от село Горни праг, което реално не съществува, разкрива Ивинела Самуилова в книгата си „Тъй рече баба Ега“.

Някои читатели може да са разпознали щрихи от региона около светилището Глухите камъни и околните села, казва писателката. Очарователното селце, сгушено в последните дипли на Източните Родопи, е скътало тайни, предавани през поколенията от незапомнени времена до наши дни.

Младата изследователка на фолклора разказва за билки и чудновати ритуали, в които са съхранени лечебни практики и вярвания още от времето на далечните обитатели на тези земи. По думите й романът е опит да стигне до корените на традиционния ни мироглед, скрит в пластовете на тракийската ни древност.

„За мен е важно да пиша по теми, свързани с културното ни наследство. То е нашият национален капитал“, обобщава Ивинела Самуилова, която е една от най-четените съвременни писателки през последните години. Нейни романи са наградени в конкурсите „Любима книга на България“ и „Книгата, която ме вдъхновява“. Нейните „Пътеписи за душата на България“ са накарали стотици читатели да поемат на път за срещи с родното.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!