BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ГЕРБ с трима депутати от Хасково в бъдещия парламент. Преференции разместват листата

Георги Станков от ГЕРБ е кандидатът за народен представител, който е получил най-много преференциални гласове на изборите в Хасковска област. При обработени 100% от протоколите той събира близо 13 655 преференции. Това е и партията с най-много кандидати, които са предпочетени преференциално от избирателите.

Разместване в листата на ГЕРБ на практика ще има след второто място, на което е поставен Станков. Няколко кандидати събират повече от 7% преференции, което ги премества на предни места. Това са Стефан Димитров, Сашо Савов и Гергана Кръстева.

С общо 36,94% ГЕРБ вероятно ще има трима депутати от региона в бъдещото Народно събрание. Това ще бъдат Георги Станков, Делян Добрев и Сашо Савов, който има 3860 преференции, които го поставят на трето място в листата. Четвърти остава Стефан Димитров с 3 756 преференции.

На второ място в Хасково са БСП – 14,71%. Столетницата със сигурност ще има един депутат. Това ще бъде водачът на листата Велизар Енчев.

Един мандат от Хасково ще получи „Има такъв народ“. Техният резултат е 14,05%. Ако водачът Филип Станев избере да влезе в парламента от София, където също е първи в листа, тогава депутат ще стане вторият в листата в Хасково Силви Петров.

С 13,26% ДПС също получава един мандат в Хасково. Той е за водача на листата Сезгин Мехмед.

Останалите 2 мандата е възможно да бъдат за водачите на „Демократична България“ Катя Панева и на „Изправи се! Мутри вън!“ Минко Ангелов.

При окончателното преразпределяне на гласовете на национално ниво обаче е възможно някой от тях да отпадне от списъка с народни представители. Тогава втората по гласове партия ще получи втори мандат. Според данните това е БСП. Ако това се случи най-вероятно депутат ще бъде третата в листата – досегашният народен представител Виолета Желева, която събира 1 312 преференции, което е достатъчно, за да измести втория Михаил Лисков.

Окончателното разпределение на мандатите ще стане ясно след обявяването им от Централната избирателна комисия.

Ето и окончателните резултати от избори 2021 в област Хасково:

ФОРМАЦИЯ ПРОЦЕНТ ГЛАСОВЕ
ГЕРБ 36,94% 41192
БСП 14,71% 16402
Има такъв народ 14,05% 15663
ДПС 13,26% 14782
Демократична България 4,67% 5205
Изправи се! Мутри вън! 4,28% 4771

Вижте протокола с пълните резултати от Избори 2021 в област Хасково

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!