BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Възход на крайнодясната „Алтернатива за Германия“ на изборите в Бранденбург и Саксония

Двете големи партии – ХДС и ГСДП – търпят големи загуби на изборите за Ландтаг в Бранденбург и Саксония, но остават пред "Алтернатива за Германия". И в двете провинции десните популисти вече са втора политическа сила, пише DW.

Германските консерватори от ХДС печелят в Саксония, а в Бранденбург социалдемократите изпреварват с малко десните популисти от "Алтернатива за Германия" (АзГ). Това сочат данните от екзитпола на проведените в неделя избори за местни парламенти в двете източногермански провинции.

Ето и конкретните цифри:

– в Саксония консерваторите от ХДС вземат 32,3 процента от гласовете (-7,1% в сравнение с предишните избори), следвани от АзГ с 27,8% (+18,1%!), Лявата партия с 10,3% (-8,6%), ГСДП с 7,6 процента (-4,8%), Зелената партия с 8,6% (+2,9%) и свободните демократи с 4,8 на сто от гласовете, според прогнозните резултати от гласуването в Саксония;

Infografik Landtagswahl Sachsen Hochrechnung 1856 EN

– в Бранденбург социалдемократите вземат 26,5% и остават първа политическа сила, "Алтернатива за Германия" и тук е втора с 23,8 процента, ХДС е подкрепен от 15,5% от избирателите в Бранденбург, Лявата партия получава 10,4 процента, Зелените печелят доверието на 10,2 на сто от избирателите, свободните демократи получават 4,5%. 

Infografik Landtagswahl Brandenburg Hochrechnung 19:15 EN

И в двете провинции сформирането на управляваща коалиция ще бъде трудна задача. Всички останали партии изключват сътрудничество с "Алтернатива за Германия" – както в Саксония, така и в Бранденбург.

Ето и някои от първите коментари на резултатите от вота:

"Времената, в които една или две партии задаваха тона, очевидно отминаха. (…) В скандинавските страни малцинствените правителства се политическо ежедневие. Рецептата там гласи: по-малко идеология, повече прагматизъм и безспирно говорене, докато не бъде намерено решение", пише "Зюддойче цайтунг". Изданието прогнозира, че след тези избори в Дрезден и Потсдам ще управляват съвършено нови за тези две провинции коалиции.

Електронният вестник "Франкфуртер Рундшау" коментира резултатите от вота така: "Успехът на "Алтернатива за Германия" в Саксония и Бранденбург не е никак изненадващ, и все пак е лоша новина. Какво означава това конкретно за политическия живот в страната? Демагозите спечелиха една етапна победа. Никога преди на избори те не са печелили толкова много гласове. Никога преди протестът срещу "системата" не е бил толкова успешен. И никога преди не е била подхранвана така илюзията на крайнодясната партия, че тя била народът."

Бизнесът се тревожи

Президентът на Съюза на работодателите в Германия Инго Крамер изрази загриженост от изборния успех на "Алтернатива за Германия": "Това ни притеснява, защото със своите вербални изяви водещи политици от тази формация са в състояние да навредят на доброто име на бизнеса в двете провинции, опериращ също и на международния пазар". 

Източник: haskovo.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!