BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Внукът на проф. Недялка Симеонова подготвя второ дарение в Хасково

Внукът на виртуозната цигуларка проф. Недялка Симеонова – Филип Симеонов подготвя ново дарение в Хасково. След като вече подари на музея куфар и партитури на баба си, сега той ще осигури стотици томове литература.

Вече са събрани близо 300 книги, които са били част от неговата лична библиотека и тези на наследниците на Радой Ралин – Кин и Стефан Стоянови, както и на Георги Ангелов. По-голямата част е художествена литература, но има и специализирана, например по актуалната тема за водохващането и развитието на водните ресурси. Книгите ще отидат в някое от по-малките читалища в Хасково.

„Роден съм и живея в София, но съм признателен на Хасково, че продължава да поддържа музикалните дни „Недялка Симеонова“ и жив спомена за баба ми. Затова настоях дарението да е именно за Хасково“, разказа Симеонов.

Филип Симеонов

Днес той посети Регионалния исторически музей в Хасково, където са изложени част от дарените вещи на великата цигуларка. Чрез това дарение Филип Симеонов е изпълнил волята на своя покоен баща, именитият джазмен Димитър Симеонов, който е искал всички съхранени вещи да станат притежание на родния град на световно известната му майка.

В родословното дърво на голямата фамилия през годините е имало 22 музиканти. Част от дарението са екземпляри от книгата на Димитър Симеонов „Живея за музиката“ – автобиография на саксофониста, композитора и преподавателя в Консерваторията, ръководител на славния оркестър „София“.

„Хасково ми е на сърце и съм издигнат за кандидат за народен представител от 29 МИР – Хасково в листата на Коалиция „Демократична България – Обединение“ под №15 и вярвам, че ще направим така, че връзката човек – парламент – закон да бъде много по-бърза и лесна“, каза още внукът на проф. Недялка Симеонова.

Филип Симеонов е съдебен заседател и определя това като обществен дълг, а и така искал да види отвътре къде точно е проблемът на съдебната система. За последните 4 г. той се е убедил, че в нея има големи пропуски – много неща са законни, а за хората отвън са неморални и не трябва да се случват. Затова иска следващото Народно събрание да промени така нещата, че да няма нищо което да е законно, но не е морално.

Внукът на Недялка Симеонова следи музикалния живот в България и казва, че е тъжно, че класическата музика постепенно изчезва. Едно от нещата, за които ще се бори ако е в следващия парламент е за нов закон за културата, защото нещата по отношение на тази музика в България трябвало да бъдат подредени по обратния ред и не можели да бъдат чисто икономически. Проблем имало и в базата, защото в София например за изнасянето на истински хубави концерти е останала само зала „България“, но скоро тя щяла да затвори за реконструкция. Добри изпълнители имало, но много от тях търсили развитие в чужбина.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!