BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Включване от Унгария за патронния празник на училище „Шандор Петьофи“ – ВИДЕО

С пряко включване от Унгария отбелязаха 48 г. от основаването на хасковското ОУ „Шандор Петьофи“, похвалиха се от училището.

Честването на патронния празник се излъчи в образователната платформа Microsoft Teams. За годишнината репортер на училищното предаване „Междучасие“ пътува до унгарския град Кишкьорьош, където направи кадри от къщата на поета-революционер, намиращия се до нея Парк на преводачите и паметника на Петьофи.

Празник

За празника петокласници рисуваха негови портрети на пленер под звуците на цигулар и китарист от класа. В изложбата на открито ученици разказаха как живя, твори и обича поетът на унгарската революция. Ученици изработиха и поднесоха венец и цветя на потрета му.

В творческа работилница първокласници и второкласници сами създадоха негови изображения, рисуваха, оцветяваха и подреждаха пъзели с лика на поета, изработиха значки в цветовете на унгарското знаме. Такива, каквито правят унгарските ученици. Такава военна значка, която се нарича кокарда, е носил и Шандор Петьофи.

Импресия по негови стихове представиха шестокласници. Ученици от начален етап рисуваха, четоха унгарски народни приказки и представиха унгарски и етно танц. Четвъртокласници представиха кратка история на училището. Патронният празник завърши с рецитал на стихотворението, за което се смята, че е вдъхновило унгарската революция от 1848 година – Националната песен на Шандрор Петьофи. Приветствено слово отправи директорът на иновативното училище Антоанета Петрова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!