BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Видите ли мъж, веднага се изправете“. Властите в Ингушетия, Русия, инструктират жените

Руските власти в населения основно с мюсюлмани регион в Северен Кавказ Ингушетия издадоха брошура, която инструктира жените „да отдават почит“ на мъжете.

Листовката, издадена през миналата седмица в столицата на региона Магас, е предназначена да дава базисни инструкции на младежите в Ингушетия за това как да се обличат и как да се държат на публични места, пише Свободна Европа.

Брошурата е издадена на 3 езика – ингушки, руски и ангийски.

Тя вече е доставена до всички части на региона, а властите съобщават, че ще бъде раздавана на децата в училище в началото на учебната година, която започва в понеделник.

Текстът на листовката призовава момичетата „да помнят почетното място на жената в ингушкото общество“ и инструктира „жени на всякаква възраст да оказват почит към мъже от всяка възраст“.

„Красотата на жената е в блясъка, добрите нрави, спокойния тон и стоенето далеч от непознати. Жените нямат право да викат и да говорят шумно на публични места“, пише в брошурата. Тя казва също, че „достойният ингуш никога няма да излезе от дома си с боси крака“, а носенето на „тесни дрехи“ е описано като „непристойно“.

Листовката инструктира също, че всеки трябва да направи път, когато срещу него идва някой, който е дори с един ден по-възрастен.

Кметът на Магас Беслан Тцечоев каза пред Радио Свобода, че текстът на брошурата е бил изготвен след консултации с местните старейшини, както и експерти по традициите на ингушите. Според него листовката по никакъв начин не дискриминира жените.

„Жените трябва да се изправят в присъствието на мъж, показвайки уважението си към тях, без значение на каква възраст са. Дори възрастна жена се изправя, когато е на публично място, за да покаже уважение към момче тийнеджър“, казва Тцечоев.

Правозащитни организации от години твърдят, че правата на жените в Северен Кавказ се нарушават. Властите в региона отговарят, местните традиции често противоречат на западните ценности.

Източник: haskovo.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!