BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Арх. Веселин Белевски обяви кандидатурата си за кмет на Хасково

Небезизвестният архитект, художник и музикант Веселин Белевски ще бъде кандидат за кмет на Хасково. Самият той заяви намеренията си пред Haskovo.net, дни преди официалната регистрация.

Архитект Белевски е на 68 години. Преди време хасковската общественост го определи като историческа личност. Учил е в Киевския институт по архитектура в Украйна. Твърди, че знае украински, руски, английски и немски език.

Занимава се с изработка на китари. Обясни, че има желание да участва в прочутото изложение за музикални инструменти National American market of music /NAMM/, но местните избори били спънка.

"Имам 9 китари, но документите за участие в изложението трябва да са готови до ноември, но аз няма как да се подготвя заради кандидатурата ми за кмет", обясни арх. Белевски.

Номинацията му е издигната от инициативен комитет, но на този етап отказва да назове хората в групата. Сега усилията му са насочени към борбата за местната власт. Устремен е да стигне до балотаж, но е убеден, че няма да поеме управлението на община Хасково, защото смята, че вотът е предопределен. Сигурен е и кой ще е новият кмет на Хасково.

 

Арх. Белевски, защо приехте да се кандидатирате за кмет?

За да мога да стигна до балотаж, в което съм сигурен. На балотажа ще стане много интересно – този, който е на второ място влачи след себе си 10-12 общински съветници. Целта е да вкараме една тумба истински общински съветници, които да бъдат нормална опозиция, а не тука да ми се лигавят.

 

Защо се кандидатирате за кмет, при положение, че сте убеден, че постът ще бъде зает от настоящия областен управител?

Той ще бъде назначен, но ние ще спечелим от това. Ние имаме фондация, към която има така нареченото звено за стратегически анализ. Събрали сме се няколко души и можем да анализираме кой какво ще направи.

Най-интересното е, че Беливанов пак ще се кандидатира и е ясно кой стои зад него. Той има шанс единствено да влезе като общински съветник.

Турците си имат техни хора и най-накрая като стигнем до балотаж, ще гласуват за управляващата партия.

Представете си, че тука се намеси някой и каже на хасковлии: "Я си погледнете крайниците – копита ли имате или ръце? Затова сега ще проверим, защото, ако имат копита, не могат да хванат бюлетината.

Аз и моите хора решихме, че мога да накарам хората да гласуват, понеже езикът ми е без кокал, защото голяма част от хората гласуват като чиновници.

 

Като стигнете до балотажа, вкарвате съветниците, а вие отпадате от битката за кмет. Така ли?

Не че отпадам, те ще ни накарат да отпадна. Там е държавна машина, тя държи ГРАОН, мъртви души. Половината гласове ще ги откраднат само от там, а другата част ще я вземат законно с шамарите.

 

Кой ще бъде победителят в битката за кмет?

Естествено новоназначеният кмет, макар че на него хич не му се иска. Аз искам да го поздравя. Той е висок, симпатяга, по-млад е от мене.

 

Той с какво ви превъзхожда?

Това, че е по-млад от мене. Въпросът е да предизвикаме някаква дискусия.

 

Вашите предимства какви са?

Аз съм архитект, художник, музикант, което ми дава да имам поглед отвисоко навсякъде. По естеството на занаята, архитектите гледат отгоре и виждат всичко на една плоскост, докато повечето бърборковци, гледат отстрани и виждат една линия, започват дълбоко да разсъждават от нивото на партийната си принадлежност какво е написано на тази плоскост, размахвайки пръст и да ти обясняват, че там е написано това, което те казват. Затова архитектите са анализатори.

Аз в момента не правя предизборна кампания, просто обявявам намеренията си. Искам да тествам гражданите на Хасково какво имат като крайници – копита или ръце.

Искам да счупя статуквото и да въведа малко ред и контрол в тази община, защото пак се готвят за кражби. Готвят се да разкопаят града, при което хем ще го разкопаят, хем няма да го направят. Макар че е време за разкопаване, защото канализацията е стара.

 

Арх. Белевски, кои са хората в инициативния комитет, който ви издигат за кандидат за кмет?

Засега не мога да кажа. Първият човек, който е до мене е адвокат Божидар Колев, защото без него не мога. Той ме направлява дигитално и юридически, защото под всяка една дума може да се намери клевета. След няколко дни мога да дам пълни описания за хората от инициативния комитет.

 

Адвокат Божидар Колев ще влезе ли в новия местен парламент като общински съветник?

Директно влиза, ако вкараме 13 общински съветници.

 

Имате ли рамо от партия, от властни хора?

Не. На нас рамо не ни трябва. На нас ни трябва регистрация в ЦИК.

 

* * *

Haskovo.net потърси за отговор Станислав Дечев, който в момента е областен управител на Хасково и издигнат за кандидат за кмет от ПП ГЕРБ Хасково.

"Аз съм действащ областен управител и докато не бъде регистрирана кандидатурата ми не смята, че е удачно и коректно да влизам в някаква кампания. Плюс това все още имам доста работа и бързам да си я свърша като действащ областен управител. Това мога да кажа като коментар на каквито и да е поздравления и пожелания", заяви Станислав Дечев.

Източник: haskovo.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!